Evert van de Veen orgelconcert Basiliek van Raalte

Evert van de Veen orgelconcert in de Basiliek van RaalteRaalte – Op maandag 19 augustus 2019 wordt het slotconcert gehouden in de Basiliek van  Raalte met Evert van de Veen in de reeks van vijf orgelconcerten.

Over het concert met Evert van de Veen in de Basiliek van Raalte

In deze Basiliek staat één van de grootste Ademaorgels van Nederland. Dit orgel is gebouwd in 1927 en werd destijds geplaatst in de Rooms-Katholieke Michaëlskerk van Zwolle. In 2006 is de Michaëlskerk gesloten. Het orgel is gerestaureerd en vervolgens geplaatst in de Basiliek van Raalte. Op 14 september 2008 is het orgel in gebruik genomen. Toon Hagen heeft toen een orgelconcert gegeven. Het Ademaorgel heeft 43 stemmen, 3 manuelen en pedaal. De tractie is electro-pneumatisch.

Over het slotconcert met Evert van de Veen

Op maandag 19 augustus wordt het laatste orgelconcert gegeven. Evert van de Veen uit Voorthuizen zal het slotconcert verzorgen. Afgelopen juli heeft Evert een nieuwe cd opgenomen in de St. Eustache d’Auteuil in Parijs. Op deze cd heeft hij speelt hij onbekende werken van Franse en Belgische componisten. Evert zal deze avond werken van zijn nieuwe cd spelen. Hij speelt o.a. de Marche Nuptiale van August de Boeck, Méditation en sol mineur opus 22 van Henri Deshayes, Scherzo pour orgue van Joseph Tilborghs en een Scherzo symphonique van Georges Debat-Panson. Van de Veen begint en eindigt met koraalwerk.

De aanvang en toegang concert Basiliek van Raalte met Evert van de Veen

Het beloven muzikale avonden te worden! Het is een avond voor het hele gezin. Ideaal uitje voor vakantiegangers die in de buurt van zitten.

De aanvang van de het concert in de Basiliek van Raalte met Gerwin van der Plaats begint om 20.00 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen is € 10,- en  tot en met 12 jaar € 2,-

U bent van harte welkom in de Basiliek op de kerstraat 6 in Raalte.

Over organist Evert van de Veen

Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. In het begin van de 70-er jaren werd het orgel van de plaatselijke gereformeerde kerk opgeknapt en uitgebreid. Een belangrijke wijziging daarbij was het verplaatsen van de speeltafel van de zijkant van het orgel naar de begane grond. Zo kon men de verrichtingen van de organist ook visueel waarnemen. En dat maakte grote indruk op de jonge Evert. Zo is bij hem dus eigenlijk de liefde voor het orgel ontstaan. Hierna volgden dan ook orgellessen o.a. bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan, naar later bleek, het Utrechts Conservatorium. Intussen werd Evert zelf ook tot organist benoemd in Voorthuizen.

Aan het conservatorium studeerde hij bij de bekende orgelpedagoog Theo Teunissen. Bij hem heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Evert sloot zijn conservatoriumstudie af met een examenconcert in de Utrechtse Pieterskerk, waarbij ook de toenmalige directeur van het conservatorium, Ton Hartsuiker, aanwezig was.

Na zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen. Na verloop van tijd echter is het accent meer komen te liggen op het geven van orgelconcerten in Nederland, maar ook daarbuiten (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Australië). Naast concertorganist is hij ook een veelgevraagd  koorbegeleider. En natuurlijk is hij ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de gereformeerde kerk van Voorthuizen en de hervormde PKN gemeente in Putten. Het orgel in de Voorthuizense kerk is in 1998 vervangen door een prachtig mechanisch instrument van ‘Hendriksen en Reitsma’ met 25 stemmen. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent.