Op zaterdagavond 24 augustus 2019 wordt er een orgelconcert gehouden in de Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel op het Kam-orgel.
Aanvang en toegang Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel
De aanvang van het orgelconcert in Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel is 20:00 uur. De toegang is gratis. Er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten.
U bent van harte welkom in de Dorpskerk op de Kalverstraat 1 in Ouderkerk aan den IJssel.
Tijdens het concert in Ouderkerk aan de IJssel wordt medewerking verleend door organist Christiaan van de Woestijne uit Graz (Oostenrijk)
Over het concert in de Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel
Tijdens het orgelconcert in de Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel wordt er gespeeld op het historische Kam-orgel . Op het programma staan werken van o.a. Charles V. Stanford, Joseph Jongen, Samuel de Lange (jr.), Christiaan Ingelse en Bert Matter.
Na afloop van het concert is er gelegenheid om op de orgelgalerij te kijken en de eeuwenoude kerk met o.a. het praalgraf van het geslacht Nassau-lalecq te bezichtigen.
Over Christiaan van de Woestijne
Christiaan van de Woestijne groeide op in Krimpen aan den IJssel en kreeg z’n eerste orgellessen van zijn vader.
Na privélessen bij Wouter Blacquière studeerde hij orgel aan het Rotterdams Conservatorium en koordirectie en kerkmuziek in Graz, waar hij sinds 2006 woont. Hij volgde meesterklassen bij musici van naam voor orgel, koordirectie en klavecimbel.
Soloconcerten gaf hij in Nederland, Oostenrijk en Israël. Christiaan is verder werkzaam als kerkorganist, dirigent en koor- en liedbegeleider op orgel, klavecimbel en piano. Naast zijn werkzaamheden als musicus doceert Christiaan wiskunde en informatica op de Montanuniversiteit in Leoben.
Over het orgel in Dorpskerk te Ouderkerk aan den IJssel
Het orgel is gebouwd door Willem Hendrik Kam en het kreeg twee manualen en aangehangen pedaal.
Samuël de Lang speelde het op 3 september 1854 in. Het stond oorspronkelijk opgesteld boven de preekstoel. Hiertoe was een muur gemetseld tussen koor en schip van de kerk. Het koor werd gebruikt als lokaal. Het interieur van het kerkgebouw is in de jaren 1963-1968 gerestaureerd.
Het orgel werd gedemonteerd en opgeslagen. Men besloot de scheidingswand van het koor weer weg te breken. Het orgel kon nu echter niet meer op deze plaats terugkeren. Het kreeg in 1968 een plaats op de galerij aan de torenzijde van de kerk. Ook is het van oorsprong donkerbruine front wit geschilderd. In 1971 is er een elektrisch unit-pedaal gemaakt, dat gefinancierd kon worden dankzij een gift. De werkzaamheden van 1968 en 1971 zijn uitgevoerd door de firma Slooff. In 2004 is het orgel schoongemaakt door vrijwilligers. De windladen van het Hoofdwerk en het Bovenwerk zijn sleepladen. De windlade van het pedaal is een unitlade.