Op het Bach orgel van de Grote kerk in Dordrecht geeft Wim Loef op zaterdagmiddag 12 augustus 2017 om 15:30 uur een toeristenconcert
Over Wim Loef
Wim Loef , kreeg zijn eerste orgellessen van Ben van Oosten . Daarna studeerde hij achtereenvolgens bij Arie J. Keijzer en Gerard Akkerhuis met als afsluiting het diploma Staatsexamen-B voor orgel. Daarna behaalde hij het diploma Kerkmuziek en Uitvoerend Musicus orgel bij Leo van Doeselaar aan het Haags Conservatorium.
Hierna volgde hij improvisatielessen bij Cor Ardesch te Dordrecht.
Momenteel is hij organist van de Dom Kerk in De Lier en cantor van de Vierhovenkerk en de Lutherse Kerk, beide te Delft .
Verder werkt hij als dirigent projectmatig met verschillende koren,o.a. Het Vierjaargetijden Koor van de Sint Martinus Kerk te Voorburg .
Verder verleent hij-als begeleider(piano/orgel)- medewerking aan c.d.- opnames en concerten.
Over het Bach-orgel
Op 26 september 2007 werd het door Verschueren Orgelbouw (Heythuysen) vervaardigde Bach-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht feestelijk in gebruik genomen. Dit instrument is een belangrijke verrijking van het Nederlandse orgelbezit in het algemeen. Uiteraard natuurlijk ook van de Grote Kerk te Dordrecht in het bijzonder. Nog niet eerder werd immers in Nederland een stijlkopie van het werk van de beroemde orgelmaker Gottfried Silbermann gebouwd. Bovendien is het instrument uit stilistisch oogpunt een belangrijke aanvulling op het opus magnum van de orgelmakers Kam in de imposante ‘Dordtse Dom’.
Doelstelling Bach-orgel
De doelstelling van de Stichting Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht was het doen bouwen van een in Nederland nog niet aanwezig type barokorgel waarop met name de muziek van Johann Sebastian Bach optimaal tot klinken zou kunnen komen. Vanuit die overwegingen is gekozen voor de naam ‘Bach-orgel’, ook al is dat een voor meerdere uitleg vatbaar en bovendien enigszins ‘beladen’ begrip.
Plaats van het Bach-orgel
In overleg met de kerkvoogdij van de Grote Kerk te Dordrecht, de Rijks Dienst Monumenten Zorg te Zeist en de afdeling Monumenten van de Gemeente Dordrecht werd de plaats voor het te bouwen orgel gekozen. Dit werd uiteindelijk het Mariakoor waar het instrument op de begane grond in de koorafsluiting opgesteld zou dienen te worden.
Nadat aanvankelijk verschillende orgeltypen de revue passeerden, werd gekozen voor een stijlkopie van het werk van een Saksische orgelmaker, hetzij Gottfried Silbermann, met name diens orgel in de Dom te Freiberg (1714), dan wel Zacharias Hildebrandt.
Sinds 2007 staat het instrument in het Mariakoor van de Grote Kerk en biedt samen met het Kam-orgel een unieke mogelijkheid om binnen één ruimte een groot deel van het orgelrepertoire op daarvoor geëigende orgels uit te voeren.