Op donderdagavond 17 augustus 2017 wordt een orgelconcert door Jaap Zwart gehouden in de Grote kerk van Naarden.
Aanvang en toegang Grote Kerk van Naarden
De aanvang van het concert is: 20:15 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €8,50. Kinderen en CIP, 65+ ers en Vrienden van de grote kerk betalen €7,00.
Geschiedenis over de eerste kerk
Naarden, gesticht in 1350, bouwde zijn eerste stenen kerk tussen 1380 en 1440. Vanwege de oude relaties tussen Naarden en het Vrouwenstift in Elten (bij Lobith), waar Sint Vitus vereerd werd, werd de kerk hier ook aan Sint Vitus gewijd. Van deze kerk is alleen de toren over.
De 2e kerk in Naarden
In 1455 begon de vergroting van de kerk tot grotestadskerk: een laatgotische kruisbasiliek met kooromgang. Hoewel kleiner en eenvoudiger, behoort de kerk tot dezelfde familie als de grote kerken van Haarlem, Alkmaar, Dordrecht. Als eerste werd het koor verbouwd. Brand in 1468 vertraagde de bouw en liet zijn sporen na in rode verkleuringen op de pilaren van het koor. In 1479 was de kerk in zijn huidige vorm gereed en kon worden ingewijd. De bouw van de sacristie aan de zuidmuur van het koor werd in 1480 aanbesteed.
De Grote kerk in Naarden nu.
Sinds 1993 is de kerk in beheer van Stichting Grote Kerk Naarden. Deze stichting exploiteert het gebouw door middel van verhuur aan derden, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Werk aan de Kerk.De Grote Kerk Naarden wordt elke week gebruikt voor de zondagse eredienst van de Protestantse Gemeente te Naarden.
Over Jaap Zwart
Jaap Zwart werd door zijn vader, Jaap Zwart senior opgeleid tot aan het conservatorium.
Jaap Zwart studeerde piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium. Daar behaalde hij het solistendiploma met onderwijsbevoegdheid voor orgel.
Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag sloot hij zijn studie af met het diploma voor het hoofdvak theorie der muziek. Inmiddels doceert hij zelf aan het Amsterdams Conservatorium.
Hij is organist van de Grote of Andreaskerk in Hattem, de Grote Kerk in Harderwijk en de Zuiderkerk in Zwolle. Daarnaast begeleidt regelmatig diensten op het Schnitger-orgel
van de Grote kerk te Zwolle.
Hij houdt van het Franse en Duitse romantische repertoire, maar sinds hij in aanraking kwam met het uit 1550 daterende orgel in Hattem, is zijn belangstelling voor oude muziek toegenomen.