Bethelkerk Urk concert Minne Veldman

bethelkerk urk minne veldmanOp zaterdag 4 november 2017 geeft Minne Veldman een orgelconcert in de Bethelkerk op Urk.

Aanvang en toegang Bethelkerk

De aanvang van dit concert in de Bethelkerk is 20:00 uur. De toegang is gratis en er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten.

Organist

Tijdens dit concert zal Minne Veldman het orgel bespelen. Hij zal stukken spelen van Cor Kee, Bach, Jan Zwart, Franck en van hemzelf.

Over Minne Veldman

Minne Veldman ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle.

Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concert-organist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-cd’s. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt.

Kerkorganist

Minne Veldman is kerkorganist sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk.

Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij een mannenkoor, drie gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie koraalbewerkingen (inmiddels 21 delen).

Over de Bethelkerk

De Bethelkerk is het oudste kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Urk.

Na de instituering op 13 juli 1836 komt de afgescheiden gemeente de eerste jaren samen in een tot kerk verbouwde herberg. In 1851 wordt het eerste kerkje gebouwd.

Het is 234 vierkante ellen groot en staat buiten alle bewoonde huizen, aan de zuidzijde, tussen de vuurtoren en de haven. Het was een klein gebouw op de plaats, waar nu in de Bethelkerk het trouwhek en de ouderlingen- en diakenbanken zijn.

Vergroten

In 1867 wordt het kerkje vergroot en in 1875 worden galerijen aangebracht om het ruimtegebrek op te vangen. In 1885 wordt het oudste gedeelte van 1851 afgebroken en vervangen door de “grote bak” die er nu nog staat. Het gedeelte van 1867 blijft gespaard en is nog steeds in gebruik als consistorie en vergaderruimten. Het woonhuis op het adres Wijk 3-29 is gedeeltelijk opgetrokken van materiaal van de afbraak van 1851.

De naam

 

De naam “Bethelkerk”, wat “Huis van God” betekent, dateert pas van de jaren vijftig van de vorige eeuw. In het begin sprak men over “de kark” en later “de geriffermaarde kark”. Als de Gereformeerde Kerk in 1947 een tweede kerkgebouw in gebruik neemt (Patrimonium) en dit houten gebouw de naam “Noorderkerk” krijgt, wordt de Bethelkerk “Zuiderkerk” genoemd. Als de Noorderkerk in 1955 wordt vervangen door de nieuw gebouwde Petrakerk, krijgt de Bethelkerk zijn huidige naam.