De gebroeders Van Twillert in concert in de Fontein te Nijkerk

Op D.V. zaterdagmDe gebroeders Van Twillert in concert in de Fontein te Nijkerkiddag 7 september 2024 wordt in de Fontein te Nijkerk een concert gehouden met de gebroeders van Twillert.

Over het concert met de gebroeders van Twillert

Het is al wat decennia geleden dat organist Willem van Twillert en saxofonist Henk van Twillert samen in Nederland op het concertpodium stonden.

Samen hebben ze als muzikant hun sporen verdient in zowel binnen als buitenland.

Willem en Henk studeerden aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij cum laude afstudeerden.

Naast hun verschillende activiteiten in de muziekwereld en met name door de vele concertreizen van Henk, kwam het er niet van dat zij samen concerten verzorgden.  Dat Henk ook nog in Portugal woont, maakte het er niet makkelijker op. Vorig jaar speelden zij samen sinds lange tijd in Portugal.  Natuurlijk kon een concert in Nederland niet uitblijven.

Aanvang en toegang concert met de gebroeders van Twillert

De aanvang van het concert met de gebroeders van Twillert is om 16.00 uur. De toegangsprijs is € 10,00 per persoon inclusief een consumptie na afloop van het concert. Tot en met 15 jaar is de toegang gratis. De kaartverkoop is aan de deur van de kerk. Het beloofd weer een prachtig concert te worden tijdens de zaterdagmiddagmuziek.

Op het programma staan, naast werken van Johann Sebastiaan Bach en Arvo Pärt, een compositie van Willem van Twillert, die hij speciaal opdraagt aan zijn broer Henk voor dit concert.

Jong en oud is van harte welkom tijdens het concert in de Fontein op de de Dominee Kuyperstraat 2 te Nijkerk.

Over Willem van Twillert

Willem van Twillert kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn oom Jacques de Jong en vanaf januari 1965 bij de Regionale Muziekschool te Amersfoort, waar hij orgel en harmonieles ontving van Henk Seldenthuis.

Vanaf 1970 studeerde hij aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (orgel, improvisatie en compositie), Willem Brons (tweede hoofdvak piano) en ondermeer bij Robert Heppener, Mevr. Belinfante en Jan Pasveer.

Verdere opleiding

Vanaf 1975 volgde hij ook drie jaar hoofdvak orkestdirectie bij Anton Kersjes.

In 1976 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude met de aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs-B voor orgel.

Een beurs stelde hem van 1978 tot 1981 in de gelegenheid zich te specialiseren in oude muziek bij Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (clavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie).
In 1976 was hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres.

Tussen 1975 en 1980 volgde hij cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman (literatuur), Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie).

Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD’s in diverse series zijn gepubliceerd. Sinds 2006 componeert hij ook voor orkest en kamermuziekensembles. Bij Henk Alkema volgde hij compositie en instrumentatielessen.