Grote kerk Dordrecht psalmzangavond

psalmzangavond grote kerk dordrechtIn de Grote Kerk van Dordrecht wordt op 30 september 2017 een psalmzangavond gehouden.

Aanvang en toegang Grote Kerk

De aanvang van dit concert is 19:30 uur en de toegang is gratis. Er zal een collecte gehouden worden voor stichting help het doel.

Medewerkenden

Tijdens dit concert zal medewerking worden verleend door de Betuwse Bovenstemgroep onder leiding van Lulof Dalhuisen. Peter Wildeman bespeelt dan het orgel. Verder wordt medewerking verleend door het Dirkslands Mannenkoor onder leiding van Frans Cornet. Hun organist is Jan Hoek. De spreker tijdens dit concert is dominee A.T Huijser.

Over het Dirksland Mannenkoor

Het Dirkslands Mannenkoor is opgericht op 29 maart 1983 en bestaat dus ruim 34 jaar.

Het koor telt momenteel rond de 100 leden in de leeftijd van 18 – 82 jaar, komend van Goeree – Overflakkee en ver daar buiten. 

Sinds 1996 staat ons koor onder leiding van Frans Cornet uit Alphen a/d Rijn en de Ouddorper Jan Hoek is onze vaste begeleider aan het orgel. 

Over de Grote Kerk

Uitsluitsel over de ouderdom van de Grote Kerk is niet te geven, maar archief gegevens laten toe te concluderen dat de kapel, genoemd in een oorkonde die in 1122 vervaardigd is, de Grote Kerk kan zijn geweest. In 1986 werd bij opgravingen onder het koor van de huidige Grote Kerk muurwerk van tufsteen aangetroffen, dat kon worden gedateerd in de dertiende eeuw. Het gaat om een Romaans koor met een opmerkelijk ruime halfronde absis. De binnenmaat daarvan bedraagt liefst negen meter. Helaas kon alleen een deel van het koor onderzocht worden, dus blijft voorlopig in het ongewisse of de twaalfde-eeuwse Romaanse kerk nog een voorloper heeft gehad. Wel is duidelijk dat Dordrecht in die tijd al een kerk van allure had.

Toen de Watergeuzen op 25 juni 1572 noodgedwongen tot de stad werden toegelaten, kwam er een einde aan vier eeuwen Rooms-Katholicisme. Altaren en heiligenbeelden werden in 1572 weggehaald, maar de muurschilderingen vereisten een andere methode van bestrijding. De witkwast was het wapen, waarmee de gekleurde konterfeitsels van schutspatronen te lijf werden gegaan. Gelukkig bleven de koorbanken, die omstreeks 1540 vervaardigd waren, gespaard. Al in 1609 trokken zij de bewondering van toeristen.

De preekstoel heeft na 1572 het altaar van de eerste plaats verdrongen. In 1597 werd er een nieuwe gemaakt, op de plaats van de oude preekstoel van omstreeks 1540, die op zijn beurt een plaats kreeg in de Augustijnenkerk. Tot 1756 heeft de preekstoel uit 1597 dienst gedaan en werd toen vervangen door de huidige met marmeren kuip en mahoniehouten klankbord.