Op zaterdagavond 9 februari 2019 wordt er een jubileumconcert gehouden in de Grote kerk te Hasselt met Minne Veldman voor 25 jaar organist.
Aanvang en toegang jubileumconcert Grote kerk te Hasselt
De aanvang van het Jubileumconcert in de Grote kerk te Hasselt is 20:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €10,00. Kinderen tussen 12 tot en met 17 jaar betalen €5,00. Kinderen tot en met 11 jaar hiervoor is de toegang gratis.
Het is een afwisselend concert waarbij ook videobeelden van het orgel en de organist etc. getoond worden. De volgende muziekstukken worden ten gehore gebracht: Sonate 4 en Symphonie 6. Dit zijn muziekstukken van Bach en Winsor. Daarnaast worden er koraalbewerkingen ten gehore gebracht van W.H. Zwart, Veldman en Bonset.
Het concert wordt gehouden omdat Minne Veldman 25 jaar organist is. Dit is ook zijn 25e orgelconcert in Hasselt en zijn 500e orgelconcert.
U bent van harte welkom in de Grote kerk op de Markt in Hasselt.
Over Minne Veldman
Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar behoort hij tot de meest gevraagde concert-organisten van Nederland. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s, opgenomen. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt. Op internet staan honderden video’s van zijn orgelspel.
Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek.
Over het orgel
Na bijna tachtig jaar zonder orgel te zijn geweest, werd de kerk van Hasselt in 1806 weer met een nieuw instrument verrijkt. Op 21 november 1806 is het goedgekeurd door C. Berghuys, organist te Deventer. Pas op 30 maart 1807 is het echter officieel in gebruik genomen. Waarschijnlijk is gewacht op de plaatsing van de drie grote beelden op het orgel, gemaakt door Lorenzo Grisanti uit Amsterdam. Het orgel is nog altijd vrijwel in originele staat. Uiterlijk is het gewijzigd bij een schilderbeurt in 1852, toen het ‘gordijn’ werd witgekalkt en de kas in een witte kleur werd geschilderd.
Orgelbouwers als Lohman (1822) en Scheuer (1857) repareerden wel het een en ander, maar veranderden niets. Dat gebeurde wel in 1863, toen Jan van Loo doorslaande tongen plaatste in de pijpen C-G van de Bazuin 16′. Van Loo maakte ook nieuwe registerplaatjes. De naam Klaroen 8′ is gewijzigd in Echo-Trompet 8′, terwijl de Fagot 16′ is omgebouwd tot een Bazuin 16′. De oude gordijnschildering is in 1904 weer hersteld. De grootste ingreep is gedaan door Jan Proper in 1914. Hij verving de Ruischpijp II, Nazard 3′ en de Cimbel III van het rugwerk door een Salicionaal 8′, Vox Celeste 8′ en een Fluit 4′.
Vanwege een kerkrestauratie is het orgel in mei 1963 gedemonteerd en opgeslagen bij de Utrechtse firma K.B. Blank & Zn. Deze firma startte in 1967 met een restauratie, daarbij geadviseerd door Dirk Jansz. Zwart, H.L. Oussoren en Cor Edskes. De restauratie werd afgerond met de ingebruikname op 3 december 1969. De oorspronkelijke dispositie was zo veel mogelijk hersteld. Tevens bouwde Blank een zelfstandig pedaal met vier stemmen. Men was niet tevreden over de intonatie van de tongwerken, zodat dit hierna aan de firma Verschueren is toevertrouwd. Begin 2007 reviseerde Verschueren de tongwerken van het rugpositief.