Op D.V. zaterdag 8 april 2023 geeft het Sweelinck Kamerkoor een concert in het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente in Emst.
Over het concert in de Hervormde gemeente in Emst
Dit keer in de Hervormde gemeente in Emst een ander concert dan u gewend bent: geen verzamelde werken met een bepaald thema, maar een lijdensverhaal. Het draagt de titel ‘Olivet to Calvary’ (van de Olijfberg tot Golgotha). Dit Passiestuk verwijst naar de gebeurtenissen die de Heere Jezus in Zijn laatste dagen op aarde heeft meegemaakt, zoals beschreven in de evangeliën. Het werk is geschreven voor vierstemmig koor en twee solisten: een tenor en een bas/bariton, waarbij het geheel wordt begeleid op het orgel. De componist van deze bijzondere Passie is de Engelse John Henry Maunder (1858-1920).
Medewerking door Sweelinck kamerkoor
Tijdens het concert in de Hervormde gemeente in Emst wordt er medewerking verleend door het Sweelinck Kamerkoor. Het koor staat onder leiding van Marjon van der Linden, terwijl Gerben Budding het orgel bespeelt. De solisten zijn Geert Rolfes (bas) en Bart-Jan Top (tenor).
Het beluisteren van deze muziek sluit erg mooi aan bij de Stille Week-bijeenkomsten en is tevens een goede voorbereiding op Pasen.
Aanvang en toegang concert Hervormde gemeente in Emst
De aanvang van het concert in de Hervormde gemeente in Emst begint om 20:30 uur. De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de onkosten.
U bent van harte welkom om dit concert bij te wonen in de Hervormde gemeente op de Vaassenseweg 1 te Emst.
Over het Sweelinck Kamerkoor
Het Sweelinck Kamerkoor begon ruim 25 jaar geleden als een vriendenkoortje op de redactie van het Reformatorisch Dagblad. Inmiddels is het uitgegroeid tot een enthousiast kamerkoor. Het los-vaste verenigingsverband heeft plaatsgemaakt voor een koor met statuten, dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Het aantal leden is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Het koor begon met ongeveer 15 leden en heeft er nu 32.
Gaf het koor in de beginjaren hooguit één keer per jaar een concert, nu wordt standaard twee keer per jaar een overwegend nieuw repertoire ten gehore gebracht.
Klassieke koormuziek
Wat niet veranderde, is het enthousiasme waarmee we zingen, zowel tijdens de repetities, als tijdens de uitvoeringen. Wat ook gebleven is, is de liefde voor klassieke koormuziek, bij voorkeur uit de periode van de barok. Soms maken we een uitstapje naar wat modernere muziek, vaak ook houden we het bij klassiek. Al ruim 25 jaar probeert het Sweelinck Kamerkoor bij te dragen aan het levend houden van de protestants-christelijke koortraditie. We kiezen bij voorkeur voor stukken, waarbij de muziek de tekst onderstreept. En voor teksten met een geestelijke inhoud, gebaseerd op het Woord van God, de Bijbel.
Grote componisten
Als naam voor het koor is destijds gekozen voor Sweelinck, één van de weinige grote Nederlandse componisten van kerkmuziek. Tijdens de meeste concerten zingen we dan ook één van de vele fraaie, door hem bewerkte psalmen.