We vonden Arjan Breukhoven bereid voor een interview waarin we samen verder spraken over zijn loopbaan als musicus.
Hieronder vindt u deel 2 van het interview waarover we het verder hebben over onder andere zijn opleiding, ontwikkelingsmogelijkheden, dirigeren, componeren en opnames waaraan Arjan Breukhoven heeft meegewerkt.
Heeft u verder na het conservatorium nog opleidingen of cursussen in de muziek gevolgd?
Als het om orgel gaat heb ik na het conservatorium geen cursussen meer gevolgd. Een enkele keer ben ik naar mijn pianodocent geweest, gewoon omdat ik vond dat mijn techniek beter kon, ik heb als dirigent de Kurt Thomascursus gevolgd, maar na het conservatorium begint het pas echt om jezelf te ontwikkelen. Er zijn voor mijzelf nog volop ontwikkelingsmogelijkheden en dingen om mij in te verdiepen. Alles wat je doet is eigenlijk voor verbetering vatbaar.
Waar ik het nog niet over gehad heb is dat ik naast organist ook piano speel. Dat is het andere instrument waar ik mij ongeveer de helft van de tijd mee bezig houd. Gemiddeld studeer ik zo’n drie uur per dag. Ik begin iedere dag aan de piano met speeltechniek. Je kunt dit omschrijven als een soort warming-up die ik dan ongeveer een half uur doe. Als je veel concerten geeft moet je ook veel studeren.
Goed studeren op de piano heeft ook een positief technisch effect op de kwaliteit van het orgelspel. Ik probeer altijd het beste door te studeren uit mijzelf te halen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van welke concerten ik moet voorbereiden hoeveel tijd ik achter het orgel of hoeveel tijd in aan de piano zit.
Naast zelf een instrument bespelen doet u dan ook nog andere muzikale activiteiten?
Zeker ik dirigeer ook nog drie grote mannenkoren in de regio Rotterdam. Dit zijn het “Hollands Christelijk Mannenkoor”, het ”Christelijk Mannenkoor Prins Alexander” en “Het Randstedelijk Mannenkoor”. In het Australische Perth heb ik ook het “Australian Christian Men’s Choir”. In 2022 zal ik dit mannenkoor weer onder mijn hoede nemen.
Verder vind ik het ook heerlijk om dingen te organiseren en te componeren.
Het is super om drie avonden per week met groepen mensen bezig te zijn en mijn koren te dirigeren. Helaas kan dit door Corona nu natuurlijk al een tijdje niet.
Hoe bent u als dirigent begonnen?
Mijn eerste koor waar ik ooit begonnen ben was in 1987 een jeugdkoor, Cryeco uit Krimpen aan den IJssel. Hier heb ik ook mijn vrouw leren kennen, zij zong binnen dit koor bij de sopranen. Op een gegeven moment ben ik bij het jeugdkoor gestopt als dirigent en heb mijn vrouw meegenomen.
Hoe kwam u bij mannenkoren?
Deze mannenkoren kwamen eigenlijk op mijn pad. Het was niet zo dat ik specifiek op zoek was naar mannenkoren of zo, maar soms loopt dat nu eenmaal zo.
Wat ik het mooiste vind aan mijn werk is dat je de boodschap van het evangelie uit mag dragen. Want daar draait het allemaal om. Het doel is dat het evangelie over de hele wereld wordt uitgedragen en dit mag bijdragen aan de eer en de verheerlijking van de Allerhoogste.
Toen ik klein was had ik altijd de droom om dominee te mogen worden. Het is nooit zover gekomen. Maar het evangeliseren mag door iedereen worden gedaan.
Het mooiste is om met muziek het evangelie te verspreiden en de Allerhoogste groot te maken. Ik moet er als musici hard voor werken, je hebt een talent gekregen en daar moet je wel alles aan doen om dat te ontwikkelen. Er is niets mooiers dan met muziek het evangelie te verspreiden.
Geweldig eigenlijk wat de grote Bach, een voorbeeld voor velen, onder veel van zijn muziekstukken zette: S.D.G. (Soli Deo Gloria).
Het maakt niet uit in welk beroep je werkt, het hoeft geen muziek te zijn, het kan bijvoorbeeld ook de zorg zijn, het belangrijkste is dat alles mag meewerken aan de verheerlijking van Zijn naam!
Wat voor muziekstukken componeert u zoal?
Zo componeer ik werken voor orkest, voor orgel, voor andere instrumenten, voor koren. Natuurlijk schrijf ik regelmatig muziekstukken voor orgel als organist. Soms schiet er opeens een thema in mijn hoofd of merk ik opeens iets op wat ik mooi vind en dan maak in aantekeningen om dat te onthouden. En zo ontstaat dan wel eens een compositie. Regelmatig is dit bijvoorbeeld ook een koraalbewerking over een geestelijk lied of een psalmbewerking, maar ik schrijf ook andere dingen hoor. Net zoals de muziekstijlen die ik speel zijn de koraalbewerkingen ook heel divers. Op mijn website kun je in de webshop onder bladmuziek ook heel wat voorbeelden hiervan vinden.
Hoe geeft u de muziekstukken uit?
Ik geef eigenlijk bijna alle muziekstukken zelf uit. Toen ik in het verleden bij verschillende uitgeverijen aankwam, toen niemand mij nog kende, wilde eigenlijk niemand de muziekstukken die ik gecomponeerd had daadwerkelijk uitgeven. Ze vonden het commercieel niet interessant genoeg (wat ik nu natuurlijk ook best kan begrijpen vanuit een commercieel perspectief). Totdat ik op een gegeven moment bekendheid begon te krijgen, toen kwamen diezelfde uitgeverijen bij mij terug of ik muziekstukken door hen wilde laten uitgeven. Net als Klaas Jan Mulder dat vroeger deed geef ik veel van mijn eigen muziek uit. Er zijn overigens wel meer musici die zelf hun eigen muziekstukken uitgeven zonder uitgever erbij te betrekken.
Heeft u ook arrangementen voor koren gemaakt?
Ik heb heel veel koorarrangementen uitgegeven. Ook heb ik een aantal arrangementen geschreven en uitgegeven voor gemengd koor, maar het meeste wat ik schrijf is voor mannenkoor omdat ik ook alleen maar mannenkoren heb.
Verder heb ik samen met mijn vrouw Annelies ook nog een “Muzikaal Kookboek” gemaakt waaraan allerlei bekend musici aan hebben meegewerkt zoals Peter Wildeman, Martin Zonnenberg, Marco den Toom etc.
Muzikaal?
In dit kookboek staan geen muziekstukken, maar allemaal recepten die gemaakt zijn door bekende musici. Zo staan er bijvoorbeeld gerechten in die gemaakt zijn door Pieter Heykoop en Noortje van Middelkoop. Aanbevolen!
Is er ook een cd of dvd opname die u het meest bijzonder vond?
Ik heb heel veel cd’s en dvd’s opgenomen. Ik kan niet zeggen welke opname ik tot nu toe het mooiste vond. Misschien moet ik de mooiste nog maken. Ze hebben allemaal eigenlijk wel wat. Wat opname-technisch wel erg bijzonder was is een cd die opgenomen is in de Martinikerk van Bolsward, de cd “Songs from Israël” ter gelegenheid van het 75 jaar Israël. Er staat muziek op waar ik zelf op orgel, blaasorgel en op concertvleugel te horen ben. Ik moest dan drie keer het hele stuk goed opnemen, vooral de timing was wel een dingetje.
Dat was soms best wel even lastig. Normaal met samenspel reageer je gelijktijdig en werk je echt samen. En nu moest je echt herinneren hoe je het ervoor gespeeld had om het daarna met het andere instrument gelijk te krijgen. Je bent dan niet alleen bezig met het spel op dat moment, maar ook met wat je daarvoor gedaan hebt.
Ook vind ik het gaaf dat ik verschillende keren cd’s heb op mogen nemen in het buitenland waaronder twee fraaie cd’s in Finland. Het buitenland beschikt ook over mooie en oude orgels zoals dat barokorgel in het Duitse Worbis waar we een prachtige cd hebben opgenomen met muziek van Bach & Friends.
Ik zou kortgeleden in Duitsland weer concerten geven, ook in Worbis. Helaas konden deze concerten niet doorgaan door de Corona-maatregelen.
Dat is jammer dat dit niet kan door Corona!
Maar je moet niet blijven hangen wat niet kan, maar juist de mogelijkheden proberen te zien die er ook tijdens de Corona-periode geboden worden. Op 12 maart 2020 werd er bekendgemaakt dat er geen concerten meer gehouden mochten worden voor publiek. Ik heb toen heel snel geschakeld en gaf al op 13 maart 2020 mijn eerste livestreamconcert. Hiermee was ik toen de eerste organist die door de corona beperkingen begon met livestream concerten.
Meer weten over Arjan Breukhoven?
Met drie of vier weken hopen we deel 3 van het interview met Arjan Breukhoven te publiceren. Houdt onze website in de gaten. Ook kunt u meer informatie vinden over Arjan Breukhoven op zijn informatiepagina.
Wil je meer weten over de cd’s en dvd’s van Arjan Breukhoven. Bezoek dan ook gerust de informatiepagina die we hierboven genoemd hebben.
Wilt u ook als musici een interview zoals Arjan Breukhoven op onze website? Neem dan contact met ons op via: adverteren@refomuziek.nl