Op d.v. zaterdagavond 21 september 2019 wordt er een koor- en samenzangavond gehouden in de Maria Magdalena kerk te Goes.
Aanvang en toegang Maria Magdalena kerk te Goes
De aanvang van de koor- en samenzangavond in de Maria Magdalenakerk te Goes is 19:00 uur. De kerk is geopend vanaf 18:30 uur. De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden voor de MAF Nederland (Ambulance vluchten) , stichting Dovenzorg, Evangelisatiepost Merksem en Emmen. Er zijn grote videoschermen aanwezig. Het concert wordt georganiseerd door stichting Zeeland zingt.
Medewerkenden Maria Magdalena kerk te Goes
Aan het concert in de Maria Magdalena kerk te Goes wordt medewerking verleent door Urker Mannenkoor Hallelujah onder leiding van Bert Moll. Het orgel wordt bespeelt door Harry Hamer en de vleugel door Wilbert Magré. De evangelist A. van Setten heeft de leiding over deze avond.
Over het Urker Mannenkoor Hallelujah
Het zingen in koorverband is op het vroegere eiland Urk een oude traditie. Al op 26 januari 1897 richtte een groep vissers onder de naam ‘Oefening kweekt Kunst’ het eerste mannenkoor op. Onder leiding van een amateurdirigent kwamen de mannen ’s zondagsmiddags bij elkaar. Ze zongen dan vierstemmige psalmen en liederen uit de vroeg negentiende-eeuwse bundel van Johannes Hazeu. Na enkele jaren werd de naam van het koor veranderd in “Hallelujah”, wat beter past bij de boodschap die de zangers willen uitdragen. Hallelujah betekent: Looft den Heere.
Door de inpoldering van de Zuiderzee kwam Urk in 1939 aan het vasteland te liggen. Het isolement van de eilanders werd pas echt verbroken, toen een kleine tien jaar later de eerste weg naar ‘de wal’ voor het verkeer werd opengesteld. “Hallelujah” ging concerten buiten Urk geven. Ook het repertoire breidde zich uit. De directie kwam in professionele handen.
Over Harry Hamer
Zijn voorliefde voor orgelklanken openbaarde zich al op zeer jeugdige leeftijd. Op 5-jarige leeftijd werd dan ook begonnen met harmoniumlessen o.l.v. de heren Jan Bosch en Lammert Neijmeijer. Na het volgen van de eerste orgellessen, die hij ontving van Henk Sleurink aan de Gemeentelijke Muziekschool in Kampen, werd hij in die orgelstad op zijn 16e benoemd tot organist van de Gereformeerde Nieuwe Kerk. In 1972 behaalde Harry Hamer zijn diploma kerkelijk orgelspel van de Gereformeerde Organistenvereniging en legde daarmee de basis voor een studie aan het Conservatorium te Zwolle o.l.v. Jaap Dragt(orgel), Cees van Dalen(piano) en Jos Leussink(koordirectie). Dit resulteerde in het behalen van het einddiploma C (solistendiploma) en het praktijkdiploma kerkmuziek, alsmede een speciale aantekening voor improvisatie. De examens hiervoor werden afgelegd op het imposante Schnitger orgel in de Grote – of Sint Michaëlskerk te Zwolle.
Sinds 1 november 1976 is Harry Hamer werkzaam als coördinator muziek, docent orgel, piano, improvisatie en koordirectie aan “Quintus” centrum voor kunsteducatie te Kampen. Daarnaast is hij dirigent van het Hervormd Kerkkoor Kampen en actief als concertorganist.
Als vaste begeleider van veel koren is hij vaak via de media te beluisteren. In het bekende televisieprogramma “Nederland Zingt” is hij regelmatig te zien als organist, pianist en dirigent. Tevens brengt hij adviezen uit bij restauratie en nieuwbouw van orgels. Concertreizen brachten hem o.a. in Duitsland, België, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Roemenie, Canada en de V.S. Ook het arrangeren van muziek voor koor en orkest behoort tot zijn werkzaamheden. Daarnaast componeert hij ook diverse koraalbewerkingen voor orgel.