Er is 5 juli 2017 een orgelconcert op het Kam Orgel in Dordrecht. Het orgel wordt bespeeld door Jan Jansen. De aanvang van het concert is 20:00 uur.
Over Jan Jansen
In 1970 behaalde hij de Prix d’Excellence voor orgel. Hij was gedurende 16 jaar cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. Van 1987 tot mei 2011 was hij organist van de Domkerk te Utrecht. Hier verzorgde hij naast de drukke liturgische praktijk de landelijk welbekende Zaterdagmiddagmuziek samen met de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas.
Jan Jansen maakte een groot aantal CD opnamen, waaronder een integrale opname van de orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy, een CD met werken van César Franck, o.m. de “Trois Chorals”.
Van Johann Sebastian Bach nam hij de koraalpartita’s, de Grote Orgelmis, de Achtzehn Leipziger Orgel Choräle, Preludes en Fuga’s, de Goldbergvariaties en [samen met zijn zoon David] de Kunst der Fuge en de zes Triosonates op.
De meest recente CD betreft een opname van het van Gruisenorgel te Hallum.
Voorts is hij een veelgevraagd continuo speler en speelde in deze hoedanigheid op de bekroonde CD van zijn dochter Janine met Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Op de laatste CD van Janine Jansen met werken van JS Bach bespeelt hij het klavecimbel.
Als correpetitor en docent algemeen theoretische vakken was hij werkzaam aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.
Over het Kam orgel
In 1671 kreeg de orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen opdracht tot de bouw van een nieuw instrument. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde.
In 1674 was het orgel nog maar voor de helft voltooid. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Het front werd bekroond met de familiewapens van de vier kerkmeesters; in het midden het wapen van Holland en de tekst ‘Vigilate Deo confidentes’ (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst.
Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen. De orgelbouwer Witte bracht in 1867 wijzigingen aan in de dispositie. Zo werden o.a. de tertskoren uit de Mixtuur verwijderd en werd de Scherp op het Manuaal vervangen door een Gemshoorn 2′. In 1939 verzorgde G. van Leeuwen en Zonen een algehele herintonatie waarbij op het Bovenwerk een nieuwe Viola di Gamba 8′ en op het Pedaal een nieuwe Violon 16′ werden geplaatst. Bovendien werd een Barkerhefboom op het Manuaal aangebracht.
In 1987 vond een restauratie plaats van de mechanieken door Ernst Leeflang. Vanaf het najaar 2007 werd gedurende de wintermaanden gewerkt aan het instrument door orgelmakerij Reil te Heerde. Deze werkzaamheden werden in april 2010 afgerond. Thans is het instrument geheel gerestaureerd en kunnen we genieten van een ‘herschapen’ schoonheid van het Kam orgel.