Op zaterdagavond 8 juli 2017 wordt er een instrumentaal zomeravondconcert gehouden in de Boezemkerk van Ridderkerk-Bolnes.
Medewerkenden
Aan dit concert werken mee: Corné van der Giessen en Leon Koppelman op de Panfluit, Marien Stouten op het orgel en Jan Peter Teeuw op het orgel en piano.
Aanvang en toegang
De aanvang van het concert is 20:00 uur. De toegang is gratis en er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten.
Over Leon Koppelman
Leon Koppelman werd geboren op 28 september 1986 te Vriezenveen. Hij begon op 11-jarige leeftijd zijn panfluitstudie bij Gerard Rijken van Olst aan de muziekschool te Almelo, waar hij op 17-jarige leeftijd zijn D-diploma cum laude behaalde. Daarna studeerde hij nog een aantal jaren bij Gerard Rijken van Olst en bij de bekende panfluitist Nicolae Pirvu.
Hij bespeelt verschillende panfluiten, waaronder de sopraan-altpanfluit, de tenorpanfluit, de concertpanfluit en de contrabaspanfluit. De panfluiten die hij bespeelt zijn afkomstig uit Roemenië en zijn gemaakt door de panfluitbouwer Ion Preda. De fluiten worden gekenmerkt door een warme, krachtige en heldere klank.
Leon verleent regelmatig zijn medewerking aan concerten met koren en met andere instrumentalisten. Daarnaast heeft hij verschillende cd’s op zijn naam staan waaronder de cd serie Leon in concert. Ook werkt hij regelmatig mee aan live cd-opnames.
Over de panfluit
De panfluit is een van de oudste muziekinstrumenten van de wereld. Reeds in de tijd van de Bijbel (Genesis) wordt er al gesproken over de panfluit: ‘…Jubal, deze was de vader van allen die harpen en orgelen handelen.’ Hiermee wordt niet het imposante pijporgel bedoeld, maar de voorloper van het orgel: de panfluit. Uit archeologische vondsten blijkt dat de panfluit voorkwam in verschillende delen van de wereld. Slechts in het Andesgebergte, in Roemenie en een klein aantal andere plaatsen is de panfluit behouden gebleven.
De panfluit bestaat uit een aantal pijpen die aan de onderkant zijn gesloten en wordt bespeeld door lucht over de pijp tegen de rand te blazen. De toonhoogte van een pijp is vooral afhankelijk van de lengte van een pijp. Hoe korter de pijp, hoe hoger de toon. Een halve toon kan gecreërd worden door de panfluit te kantelen. Hierdoor wordt de opening van de pijp verkleind, wat een lagere toon oplevert. De Roemeense panfluit kenmerkt zich door de halfronde vorm en is gemaakt van bamboe. Ook worden er panfluiten gebouwd van verschillende soorten hout, metaal en koper.