Op zaterdagavond 19 augustus 2017 wordt een orgelconcert gehouden in de Grote Kerk van Terneuzen. André van Vliet bespeelt tijdens dit orgelconcert het orgel.
Aanvang en toegang
De aanvang van dit concert is 19:30 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €8,00 per persoon. De toegang voor kinderen tot en met 14 jaar is gratis. De kaartverkoop vind plaats aan de kerk.
Over André van Vliet
André van Vliet werd geboren op 18 augustus 1969 in Benschop. Op 9-jarige leeftijd begeleidde hij de kerkdiensten in zijn woonplaats.
Hij volgde lessen bij Gijsbert en Lekkerkerker en de bekende organist Herman van Vliet, die hem ook de liefde voor de met name Franse romantiek bijbracht. Op het Utrechts Conservatorium studeerde André bij Nico van de Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. In 1991 behaalde hij het diploma aan het conservatorium.
Als begeleider van koren of als solist reist hij wekelijks door het land. Hij speelde voor radio en TV en maakte 7 solo-albums.
Evenals op de cd’s pronken bij de concerten – naast de namen van componisten als Bach, Mendelssohn, Franck, Guilmant, Widor en Dupré – ook grootheden als Planyavski, Hidas, Verschraegen en Toebosch.
Als dirigent is André verbonden aan een aantal koren:
– Chr. Reg. Koor ‘New Voices’ uit Polsbroek
– Herv. Gem. Zangver. ‘Vox Jubilans’ uit Waddinxveen
– Projectkoor ‘Oriolus’ uit Maarn.
Voor Johannus-orgelbouw uit Ede verzorgt André de maandelijkse ‘muzikale handreiking’, alsmede een aantal andere promotie-activiteiten. Al met al een muzikaal leven op een breed terrein. Maar niet te vergeten is één van de belangrijkste activiteiten de wekelijkse eredienst in zijn woonplaats Polsbroek. Want gemeentezang in je eigen kerk, blijft één van de mooiste opdrachten.
Historie van de Grote Kerk in Terneuzen
In 1659 werd het eerste kerkje afgebroken en een grotere kerk kwam daar voor in de plaats.
De eerste steen voor die tweede kerk werd op 16 juli 1659 door Geleijn Decker gelegd. Geleijn was de negenjarige zoon van de Terneuzense rentmeester van het grafelijke Zeeland. Deze steen is nog steeds in de kerk te bezichtigen.
De tweede kerk bleef in gebruik tot 1885. In dat jaar werd de kerk gesloopt en op de fundamenten van de de tweede kerk verrees het huidige gebouw. De huidige kerk is ongeveer 2x zo groot dan het gebouw uit 1659 en werd in 1886 in gebruik genomen.
In oktober 1966 werd begonnen met een renovatie. In de loop der jaren was de vloer verzakt, de muren haveloos geworden en de banken voldeden niet meer aan de eisen van de tijd. Bij het wegbreken van de vloer werden diverse grafkelders en bijbehorende grafstenen gevonden. Sommige stenen gaan terug tot het jaar 1633, dus nog uit de tijd van het eerste kerkje.
In de graven werden geen bijzondere of waardevolle zaken aangetroffen en waren bij eerdere verbouwingen waarschijnlijk al leeggehaald. De grafstenen zijn echter nog steeds te bezichtigen in de huidige kerk.