Op zaterdag 8 juli 2017 wordt een toeristenconcert gehouden op het Kam Orgel in de Grote kerk van Dordrecht. Tijdens dit toeristenconcert wordt het orgel bespeeld door Jan Jaap Steenstra. De aanvang is om 15:30 uur.
Over Jaap Jan Steenstra
Jaap Jan Steensma is organist van de Universiteit Utrecht, de OLV Onbevlekt Ontvangen te Hilversum en (als assistant) van de Holy Trinity Anglican Church in Utrecht. Daarnaast speelt hij regelmatig basso continuo of ‘groot orgel’ in vocale en/of instrumentale concerten.
Sinds het ‘cum laude’ afronden van zijn adviseursopleiding (LOTO) werkt Jaap Jan als gecertificeerd orgeladviseur.
Hij is gelieerd aan de Commissie Orgelzaken van de PKN en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland.
Op het gebied van orgeladvies werkt hij intensief samen met oud-mentor en inmiddels-collega Peter van Dijk.
Als docent Historical Documentation and Performance Practice is JJ sinds enige jaren verbonden aan de Oude Muziek-afdeling van de HKU-Utrechts Conservatorium en in 2014 mocht hij meewerken aan de inhoudelijke en artistieke vormgeving van de derde editie van het Bachfestival Dordrecht.
Voor dit festival heeft Jaap Jan in 2014/2015 het concept en de programmering ontworpen van de muzikale invulling voor Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Dit evenement vond plaats in de Grote Kerk te Dordrecht op 27 april 2015 en het werd live uitgezonden op TV.
Over het Kam orgel
In 1671 kreeg de orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen opdracht tot de bouw van een nieuw instrument. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde.
In 1674 was het orgel nog maar voor de helft voltooid. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Het front werd bekroond met de familiewapens van de vier kerkmeesters; in het midden het wapen van Holland en de tekst ‘Vigilate Deo confidentes’ (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst.
Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen. De orgelbouwer Witte bracht in 1867 wijzigingen aan in de dispositie. Zo werden o.a. de tertskoren uit de Mixtuur verwijderd en werd de Scherp op het Manuaal vervangen door een Gemshoorn 2′. In 1939 verzorgde G. van Leeuwen en Zonen een algehele herintonatie waarbij op het Bovenwerk een nieuwe Viola di Gamba 8′ en op het Pedaal een nieuwe Violon 16′ werden geplaatst. Bovendien werd een Barkerhefboom op het Manuaal aangebracht.
In 1987 vond een restauratie plaats van de mechanieken door Ernst Leeflang. Vanaf het najaar 2007 werd gedurende de wintermaanden gewerkt aan het instrument door orgelmakerij Reil te Heerde. Deze werkzaamheden werden in april 2010 afgerond. Thans is het instrument geheel gerestaureerd en kunnen we genieten van een ‘herschapen’ schoonheid.