Vollenhove klassiek orgelconcert in de Sint Nicolaaskerk

Vollenhove klassiek orgelconcert in de sint nicolaaskerk Op vrijdagavond 7 juli 2017 wordt er in Vollenhove een klassiek orgelconcert georganiseerd in de Sint Nicolaaskerk van Vollenhove. Het orgel wordt bespeelt door Minne Veldman. Dit Bach concert zal in het teken staan van de werken van Bach.

Aanvang en toegang

De aanvang van het concert is 20:00 uur. De toegangsprijs is: €10,00. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang.

Over Minne Veldman

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle.

Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concert-organist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s, opgenomen op orgels in Harlingen, Bolsward, Kampen, Hasselt, Amersfoort, Den Haag, Vollenhove (een Bach-cd), Utrecht en Haarlem. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt.

Minne Veldman is kerkorganist sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij een mannenkoor, drie gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie koraalbewerkingen (inmiddels 21 delen).

Over de Grote kerk

De Stint Nicolaas kerk in zijn huidige vorm is niet het oudste kerkgebouw in Vollenhove . De Maria kerk (met de hogere toren) is 50 jaar ouder. Deze kerk is een aantal jaren geleden door de Hervormde Gemeente overgedaan aan de Gereformeerde Kerk. Bij de laatste restauratie bleek dat de huidige Grote Kerk een voorganger heeft gehad, die in etappes vergroot werd. In de elfde eeuw was het een zaalkerkje van 8 bij 5 meter met een aansluitend koor. In de loop der jaren werd dit kerkje steeds verder vergroot met een verlengd koor en zijbeuken. De fundamenten van veldkeien en resten tufsteen liggen onder de zuidelijke hal, de zuidmuur en onder het grasveld tussen zuidmuur en de binnenhaven.

De preekstoel

Tot de restauratie van  1860 hing de preekstoel aan de pilaar bij de eerste bank (ouderlingenbank) . Deze neo-gothische preekstoel was toen in Den Haag beschikbaar en ging de oude vervangen. Hij kreeg toen een plaats tegen de noordmuur.

 

Het orgel

Het orgel is gebouwd in 1686, door de Amsterdamse orgelbouwer Apollonius Bosch. Daarna is het verschillende keren gerestaureerd en gewijzigd in 1720 door Schnitger. In 1860 werd het orgel aangevuld met een vrij pedaal. Bij de restauratie in de jaren 1970 van de vorige eeuw is het orgel teruggebracht in de toestand van 1720. Minutieus kleurenonderzoek door Dhr. H.A.Roebers van het gelijknamige schildersbedrijf zorgde voor de huidige uitstraling. Het orgel heeft 25 registers: hoofdwerk 10, rugwerk 9, pedaal 6.